. Ma György napja van.
Tyúk vagy tojás? Bokorritkítás, vagy lepkeirtás?
2014-04-13 17:16:52
Tyúk vagy tojás? Bokorritkítás, vagy lepkeirtás?

Tyúk vagy tojás? Bokorritkítás, vagy lepkeirtás?

Lehet, hogy a jó „szomszédság” az oka, lehet hogy a gazda figyelmetlensége, de az is lehet, hogy a magyar jogalkalmazás világrekord kisérletének következménye a Blikk által közölt eset.


Gazdánk mindent elkövetett annak érdekében, hogy saját telkét ne foglalja el az őserdő. Normális körülmények között teljesen megszokott, hogy valaki rendben tartja terciáját, olyan módon is, hogy folyamatos metszéssel karbantartja a növényzetet. A mi emberünk - jogkövető lévén – engedélyt kért eldzsungelesedő bokrainak ritkítására. Amit természetesen meg is kapott. Az engedély birtokában szépen rendbe is tette a telket.

 

Néhány hónappal később jött a meglepetés. A területi környezetvédelmi felügyelőség a gazda szépítő tevékenységét védett lepkehernyók irtásának minősítette, amiért másfélmilliárd forintra azonnal meg is büntették. Útbaigazításul, a kolontári vörösiszap-katasztrófa által okozott kárérték , ennek csak 6-7-szerese.

 

A példa nélküli történetben rengeteg a kérdőjel. Honnan tudta a hatóság, hogy voltak-e egyáltalán lepkehernyók a kivágott bokrokon? Meghatározta-e az irtásra engedélyt adó hatóság azt, hogy a gazdának meg kell győződnie a bokrain elhelyezkedő biomassza mibenlétéről?

 

Meghatározta-e azt, ha nem ismeri fel a vele szemező valami férget, akkor meg kell szakértetni. Talán azt is tartalmaznia kellett volna a határozatnak, hogy mocsári lepkehernyók fellelése esetén azokat köteles felnevelni. Kirepíteni a kifejlett pillangókat, amit természetesen a tételes elszámolásnak kellene követni a hatóság felé.

 

Akárhogy is van, akármit is tartalmazott az engedély a gazda végül is nem volt elég alapos, mert ellenkező esetben nem okozta volna 6000 szebb, igazi pilleéletre hívatott hernyó elhalálozását. Miért ennyiét? Mert a hatóság félévvel később ezt állapította meg. Miből? Talán a széljárásból. Talán a csillagok állásából. Talán valami másból? Ki tudja.

 

Ennyi volt és kész. Ez pedig darabonként 250 ezer forintot ér. Így jön ki a 1,5 milliárd. Felmerül a kérdés. Mi lett volna, ha az eset fordított előjellel történik meg? Mármint a gazda érzékeli a hernyók jelenlétét, felneveli őket. Vagyis másfélmilliárdos értéket visz be a magyar nemzeti vagyonba. Akkor milyen kitüntetést kapott volna?

 

Mert, hogy járt volna valami, nem lehet kétséges. Nagyon keveseknek adatik meg, hogy néhány hét alatt másfélmilliárd forinttal növelik a nemzet vagyonát. Nagyon meg kell becsülni őket!

 

- Lepkeirtásért 1,5 milliárd forintra büntetnének a Hajdúságban egy kokadi gazdát, mert, amikor saját telkén engedéllyel ritkította meg a bokrokat, több ezer értékes lepkehernyót irtott ki az ügyészség szerint – írja a Blikk

Utoljára frissítve: 2014-04-13 20:32:11

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseke...
Bővebben >>