. Ma Márk napja van.
Meddig javasolt viselni az egészségügyi maszkot?
2020-10-09 20:14:45
Meddig javasolt viselni az egészségügyi maszkot?

Meddig javasolt viselni az egészségügyi maszkot?

Miért fontos egyáltalán az, hogy meddig viseljük magunkon az egészségügyi maszkot?

 

A koronavírus-járvány elleni hatékony védekezés kapcsán kulcsfontosságú tényező az egészségügyi maszk viselése. A maszknak ugyanis az a feladata, hogy képes legyen megszűrni a levegőben szálló egészen apró méretű kórokozókat.

 

Ezt a fajta védelmi mechanizmust viszont még a jobb minőséget képviselő maszkok is csak korlátozott ideig képesek biztosítani. Egy bizonyos idő elteltével a maszk elülső felülete úgymond telítődik, ezért egyre inkább kockázatosnak minősül a viselése egészségügyi szempontból. A kérdés csak az, hogy pontosan mikor jön el ez a speciális időkorlát.


Egyhuzamban ennyi a maszk viselésének a maximális időkorlátja

 

Az erre vonatkozó javaslatok szerint mintegy négy vagy legfeljebb öt teljes óra hosszat javasolt egyhuzamban viselni az egészségügyi maszkot. Ha ennél tovább magunkon tartjuk a védelmi alkalmatosságot, azzal a saját magunk egészségét veszélyeztetjük. Ez az információ különösen a kereskedelemben vagy pedig az egészségügyben dolgozók számára lehet kiemelten fontos, hiszen ők azok, akik napi szinten akár több száz emberrel is találkoznak. Ennek megfelelően nem mindegy, hogy a maszk milyen mértékben védi őket a vírussal szemben.

 

Érdemes tehát előre felkészülni, egy nyolc órás műszakra pedig előre bekészíteni két külön egészségügyi maszkot, majd félidőben frissre cserélni a korábban már viselt darabot.


Mik azok a tényezők, amik még befolyásolhatják a maszk viselésének a javasolt időtartamát?

 

Ahogyan fentebb is írtuk, egyhuzamban legfeljebb négy vagy öt óra hosszat javasolt csak magunkon hordani a maszkot. Ugyanakkor nem árt tudni azt sem, hogy ezenkívül is akadhatnak befolyásoló tényezők a viselés időtartamára vonatkozóan.

 

Kiemelten fontos például észnél lenni akkor, ha a maszk elülső felülete nedvessé, illetve nyirkossá válik. Ebben a szituációban azonnali jelleggel le kell venni magát a maszkot, és mielőbb frissre cserélni. Merthogy a nyirkossá és nedvessé váló textil már nem képes ellátni azt a fajta védelmi feladatot, amit egyébként elvárunk tőle. Természetesen az egyéb befolyásoló körülmények, mint például a sok ember közelsége vagy például egy fertőzött személlyel való kontaktus szintén indokolttá tehetik azt, hogy korábban cseréljük le az általunk hordott maszkot.

 

Az időbeli korláttal kapcsolatban tehát csakis a hamarabb levett maszk merülhet fel opcióként, az ötórás intervallumnál hosszabb periódus semmiképp nem javasolt.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei le...
Bővebben >>