. Ma Márk napja van.
Mátyás tegnap kiosztotta a sípokat a madaraknak. Jöhet a tavasz!
2014-02-25 08:40:46
Mátyás tegnap kiosztotta a sípokat a madaraknak. Jöhet a tavasz!

Mátyás tegnap kiosztotta a sípokat a madaraknak. Jöhet a tavasz!

Túl vagyunk Mátyáson. Sokan várták mi történik ezen a napon, mert jeget törni nem állt módjában, annak hiányában. Ilyenkor szokott megtörténni, hogy Mátyás jeget csinál - legyen, amin élezheti csákányát. Ez a várakozás sem jött be. Felmerülhet a kérdés, akkor most Mátyás ellógta a napot. Nem! Számunkra ritka és szokatlan dolgát végezte, amit kevésbé ismernek a néphagyományból. Kiosztotta a sípokat a madaraknak, hogy újra énekeljenek. Aki figyelt, hallhatta, februárban szokatlanul sok madár fakadt dalra.

 

Itt a tavasz. Úgy tűnik visszavonhatatlanul. Az elkövetkező két hétben, a meteorológiai portálok előrejelzése szerint minden nap meghaladja a csúcshőmérséklet a 10°C-t.

 

Az enyhe tél miatt várhatóan a megszokottnál nagyobb rovar és bogár invázióval számolhatunk az év folyamán. Már tegnap megfigyelhető volt a verőköltő bodobácsok rajzása. Néhány fatörzsön tömegesen napoztak.

 

 

 

 

Nem tudni miért, vannak, akik a Mátyás napi néphagyományt igazságos királyunkhoz Mátyáshoz kötik. Ennek a vélekedésnek semmi köze a valósághoz

 

Február 24-e Szent Mátyás apostol ünnepe. A Lévi nemzetségéből, Betlehemből származó Mátyás tudós ember volt. Az Úr tanítványai közé tartozott: követte Jézust „János keresztségétől fogva egészen mennybevétele napjáig”.

Sok népi hiedelem és szokás fűződik nevéhez és ünnepnapjához. Szokás mondani, hogy „ha Mátyás jeget talál, töri, ha nem talál, csinál”.

 

Ha Mátyás napján még fagy, akkor a jégtörő éleztetni adta a csákányát. A néphagyomány szerint az apostol ezen a napon osztja ki a sípokat a madaraknak, hogy újra énekeljenek. A Mátyás-napi időjárásból lehet jósolni az éves termésre, tojásszaporulatra. A hideg idő jó termést jelent, a szeles pedig kevés tojást.

 

Ha Mátyáskor esik, akkor a jég elveri majd a termést, a szőlő savanyú lesz. A Mátyás napján fogott hal az egész évi szerencsés halászat előjele. A szökőnapot a régiek Mátyás ugrásának hívták, mivel február 24-én toldottak be egy napot, így Mátyás ünnepe február 25-ére csúszott.

Utoljára frissítve: 2014-02-25 08:52:34

További híreink
Visszatér a pornókirály, Kovi újra forgat
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években sok felkérést kapott, ezért visszatér a pornóiparba.
2024-03-09 13:31:54, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lévai Anikó háttérhatalmáról is beszélt Magyar Péter
Hetek óta téma a sajtóban, hogy kivel és pontosan miről tárgyalt Magyar Péter, Varga Judit volt férje a Karmelitában, erről most konkrétabban fogalmazva kijelentette, hog...
2024-02-28 13:22:44, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lecsalózták a DK alelnökét, Varju Lászlót
Erőszakos csalónak nevezte Varju László DK-s országgyűlési képviselőt a Fidesz kommunikációs igazgatója az MTI-hez pénteken eljuttatott videónyilatkozatában, emlékeztetve...
2024-02-26 12:34:43, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>