. Ma György napja van.
Kullancsinvázió várható. Sok közöttük a fertőzést terjesztő
2014-04-17 10:52:33
Kullancsinvázió várható. Sok közöttük a fertőzést terjesztő

Kullancsinvázió várható. Sok közöttük a fertőzést terjesztő

Idén ötször-tízszer annyi kullancs várható, mint tavaly. Ennek oka, hogy tél gyakorlatilag nem volt. A szakember szerint kullancsot csak kullancskanállal szabad eltávolítani, és utólag meg kell vizsgálni, tartalmazott-e Lyme kórt okozó baktériumot – figyelmeztet a hirado.hu.

 

Minden eddiginél nagyobb kullancsinvázió várható, legalábbis ezt mondják a szakemberek – hangzott el az M1 Ma reggel című műsorában.

Kapiller Zoltán, a Magyar Kullancsszövetség elnöke azt mondta: nem volt tél mögöttünk, és az elmúlt húsz évben nem voltak fagyos telek, ennek oka, hogy ötször-tízszer annyi kullancs várható, mint tavaly. Az állatorvosi praxisok pedig arról számolnak be, hogy egy-egy betegen nem egy-két kullancs van, hanem 15-20 kullanccsal érkeznek be hozzájuk a kirándulások után a kutyákat.

 

Felhívta a figyelmet arra: ha bőnkbe kullancs kerül, semmiképp ne zsírozzuk, olajozzuk, égessük, gyufával ne tekergessük, hanem szakszerű orvostechnikai eszközzel, a kullancskanállal távolítsuk el.

Hangsúlyozta: mindig fel kell készülnünk a természet adta veszélyekkel. Pikaridin hatóanyagú riasztószerrel le kell fújnunk magunkat, kullancskanálnak is kell lenni a hátizsákban. A velünk kiránduló kutya pedig havonta kapjon kullancsriasztó cseppet.

Kiemelte azt is: ha eltávolítottuk a kullancsot, akkor a patikákban kapható teszttel meg kell vizsgálni, volt-e benn Lyme-kórt okozó baktérium. Az utóbbi időszakban megvizsgált kullancsok 50 százaléka fertőző volt, és a fertőzők 95 százaléka tartalmazott Lyme-kórt okozó baktériumot.

Utoljára frissítve: 2014-04-17 10:55:12

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Petőfi Sándorról és a márciusi ifjakról szóló történelmi kalandfilmet a nyitóhétvégéjén több mint 75 ezren n...
Bővebben >>