. Ma Márk napja van.
Folyik a lé! Kortesforintok milliárdjai tűnnek a semmibe
2014-03-03 12:39:42
Folyik a lé! Kortesforintok milliárdjai tűnnek a semmibe

Folyik a lé! Kortesforintok milliárdjai tűnnek a semmibe

Szerencsés, vagy szerencsétlen esetben, akár 6 milliárd forint is. Szerencsések azok, akik kapják, szerencsétlen pedig az a sok nehézsorsú magyar, akiket a választás lebonyolításával együtt több, mint tízmilliárd forinttal rövidítenek meg rövid ötven nap alatt.


Nagy biznisz az idei választás. Nem kell sokkal többet és jobban dolgozni, mint egy közmunkásnak és pár nap alatt egymillió forint ütheti a botcsinálta politikusok tömeginek markát. Utána már csak annyi a dolga az indulási engedélyt kapott szépreményű országgyűlési képviselőjelöltnek, hogy a választáson megszerezze a választókerületében leadott voksok két százalékát.


Megjósolható, ez nagyon sokaknak nem fog sikerülni. Aztán jöhet a visszafizetési kötelezettség. A pénz elköltésének következményeként az eladósodás.


Nem biznisz ez az egyéni jelölteknek, nem úgy a listaállításra képes szervezeteknek. Nekik nem kell visszafizetni semmit a kiutalt százmilliókból, akkor sem, ha egyetlen szavazatot sem kapnak április elején. Valamilyen elszámoltatás várhatóan irányukba is lesz, de ebben a korrupcióban szocializálódott társadalomban a lepapírozás nem jelenthet nagy feladatot.  


A jelenlegi politikai helyzet alapján a komolyan vehető és a parlamentben bejutási eséllyel rendelkező pártok, pártszövetségek száma ne változott a négy évvel ezelőttihez képest. Csak sokkal drágábban juthatunk ehhez a tudáshoz.


<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>

 

 - 4,2 milliárd forint – és még nincs vége! Lapunk számításai szerint a jelöltállításhoz szükséges aláírásgyűjtő-ívek hétfő délutáni leadási határideje előtt két nappal ennyi állami támogatásra már jogosultak voltak az április 6-i választáson induló pártok írja a Vasárnapi hírek.

Ez kisebb részt az 1 jelölt után járó 1 millió forintokból, nagyrészt pedig az országos listák után garantált minimum 149, de akár 597 millió forintokból tevődik össze. szombaton  már 38 szervezetnek volt legalább egy indulója.


Szakértők már az új választási szabályok elfogadásakor figyelmeztettek, a rendszer jócskán ad lehetőséget a visszaélésekre, mi több, egyenesen csábít a „kamupártok” létrehozására. A probléma ugyanis az, hogy míg a jelöltek után járó 1 millió úgynevezett kincstári kártyára érkezik meg, és elköltését szigorúan nyomon is követik, addig az országos listákra kiosztott több százmillió forintot a pártok készpénzben kapják, így szinte ellenőrzés nélkül, fiktív számlákkal lekönyvelve tűnhetnek el a semmibe hatalmas összegek. Ráadásul, míg az egyéni jelölteknek vissza kell fizetniük az 1 millió forintot, ha végül nem kapják meg a szavazatok legalább 2%-át, addig az országos listáért járó busás összegeket akkor se kell visszaszolgáltatni, ha a pártra végül csak a tagok és hozzátartozóik szavaznak…


Ha az új kampányfinanszírozási szabályokban nem rejlett volna elég motiváció a haszonlesőknek, jött még a jelöltállítási feltételek könnyítése is, hiszen amíg korábban körzetenként 750 „kopogtatócédula” kellett az induláshoz, addig idén már 500 aláírás is elegendő – márpedig miközben „kopogtatócédulából” mindenkinek csak egy volt, addig aláírni bármennyi párt íveit alá lehet.

Mivel a körzetek is nagyobbak lettek, azaz több a lehetséges ajánló, ez már tényleg az állami pénzek megcsapolására szakosodott „ügyeskedők” paradicsomának tűnik.


A pártok pedig élnek is a kínálkozó lehetőséggel, szombat estig már 40 szervezetnek volt legalább egy indulója, a bejelentett jelöltek száma pedig szombat napközben átlépte az ezret, azaz a 106 egyéni körzetben már most átlagosan 10 jelölt közül választhatnának a szavazók (de lesz, ahol akár 20-ból is). Az üdvösséget jelentő országos listához megfelelő területi eloszlással (legalább 9 megyében és Budapesten) összesen 27 jelöltre, azaz lefordítva: 13 500 aláírásra van szükség. Aki ezt teljesíti, 149 millió forintot kap, de 54 jelölt esetén már 298,5 millió, 80 fölött 447,75 millió, míg 106 induló esetén 597 millió a támogatás, amelynek felhasználását jóformán teljesen el lehet rejteni a nyilvánosság elől.


A 149 millió forintos „első lépcsőt” szombatig 8 párt biztosan teljesítette, de ha a még döntésre váró jelölteket is hozzávesszük, akkor 14 szervezetnek van meg a megfelelő számú indulója. 2010-ben összesen 6 országos lista közül választhattunk, most ez, figyelembe véve, hogy még két nap hátra van, akár meg is háromszorozódhat, és megdöntheti az 1994-es rekordot is (15).


Az indulók közül négyen, a Fidesz–KDNP, a baloldali összefogás (MSZP–Együtt–DK–PM–MLP), a Jobbik és az LMP nagyobb terveket szövögetnek, ám a többi pártnak aligha van esélye, hogy átlépje az 5%-os parlamenti küszöböt, sőt, könnyen lehet, hogy a parlamentbe nem jutó pártok együttes szavazati aránya is 5% alatt marad. Ez azt jelenti, hogy számításaink szerint a 2 milliárd forintot is elérheti az a vissza nem térítendő összeg, amelyet az állam olyan pártoknak fizet majd ki, amelyek mögött nincs valós támogatottság, ráadásul ezen a pénzek elköltése gyakorlatilag ellenőrizhetetlen.


A parlamentből kieső pártokra leadott voksok aránya 2006-ban 4,5% (ebből a MIÉP 2,2%), 2010-ben pedig 3,8% (2,7%-os MDF-fel) volt, és bár a választék most minden eddiginél bővebb lesz, alighanem most sem találkozunk majd ennél lényegesebben nagyobb számokkal (feltéve, ha az LMP bejut). Ez a pár százezer így elvesző voks persze szoros versenyben akár döntő is lehet. Éppen ezért érdemes megnézni, melyek azok a körzetek, ahol szokatlanul sokan szállnak ringbe, gyengítve adott esetben valamelyik nagyobb erő pozícióját.


A leadási határidő előtt végső következtetéseket levonni korai, de a fővárosban kirajzolódni látszik egy tendencia, miszerint a baloldal számára erősnek számító körzetekben jóval nagyobb a tülekedés, mint másutt. Budapest 18 választókörzetében lapzártánkig 139 jelöltet vettek nyilvántartásba, azaz a fővárosi szavazó átlagosan 7-8 jelölt közül választhat. Ehhez képest a baloldali karakterű körzetek közül Csepelen 16, Pesterzsébeten pedig 14 név szerepelhet a szavazólapon – köztük rengeteg olyan jelölt, amely az ellenzéki összefogáshoz hasonlóan az elégedetlen szavazók kegyeire hajt, tovább nehezítve ezzel a Fidesz első számú kihívójának amúgy sem túl könnyű dolgát – zárja cikkét a Vasárnapi Hírek.

Utoljára frissítve: 2014-03-03 12:47:34

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bodrogi Gyula, a Nemzet Színésze, Kossuth-díjas, a Halhatatlanok Társulatának örökös tagja, színházi szerepek,...
Bővebben >>