. Ma Gedeon napja van.
Erre figyeljünk az olajcserénél!
2021-03-22 18:22:00
Erre figyeljünk az olajcserénél!

Erre figyeljünk az olajcserénél!

Előkészületek

 

Elsősorban igen fontos, hogy a fáradt olajat teljes mértékben kifolyassuk a motorból. Ha egy része visszamaradna, az szennyezi a friss olajat, károsan hat az adaléktartalmára.

 

A szűrőcsere is igen lényeges lépés. Ezek az alkatrészek egy ciklus alatt általában részlegesen eltömődnek. Ebből következően jelentős mennyiségű fáradt olajat tarthat vissza, amitől meg kell szabadulni.

 

Emellett egyéb lakkjellegű szennyeződéseket is tartalmaz, melyek kémiailag aktívak, a friss olajat károsíthatják. Ezen okok miatt az ideális működés céljából az új olaj betöltése előtt ki kell cserélni.

 

Szintén lényeges, hogy ne használjunk öblítőolajat. Nem csak hogy nem szükséges, de egyenesen káros. Amellett, hogy a fáradt olaj leengedésével már eleve megszabadulunk a szennyeződésektől, két problémát okoz.

 

Az öblítőolajban nincsenek detergens, diszpergens adalékok, ezért a bonyolultabb összetételű szennyezőanyagokat nem oldja, a motorban hagyja azokat. A másik hátrányos tulajdonsága, hogy egy része a motorban marad használat után, ezzel hígítva a friss olajat.

 

Betöltés

 

Ha az előkészületek esetében megfelelően is jártunk el, két másik fontos tényezőre még ügyelnünk kell. Először is figyeljünk arra, hogy az előírt minőségi szinteknek megfelelő kenőanyagot szerezzünk be.

 

A gépkönyvben minden esetben pontosan leírva megtalálhatjuk a kenőanyag specifikációt. Ez természetesen megenged bizonyos szintű választékot, de eltérni tőle nem érdemes. Az OlajShop.hu rendkívül széles választékkal rendelkezik, ahol mindenképpen megtalálja a keresett típust.

 

Ez azonban még nem minden, arra is figyelni kell, hogy a megfelelő mennyiséget töltsük be. A szintjelző pálca alapján bizonyosodjunk meg arról, hogy a minimum és maximum szintek között állapodott-e meg az olaj.

 

Tehát mire figyeljünk?

 

Egy megfelelő olajcsere során a következő lépéseket érdemes követnünk:


-Elsőként eresszük le a fáradt olajat és távolítsuk el az olajszűrőt. Minimum fél óra kicsöpögési idő kell ahhoz, hogy ne maradjon vissza fáradt olaj. Ha biztosra szeretnénk menni, akkor érdemes 5-5 másodpercet forgatni a motort, majd még negyed órát várni. Ennek során, ami tud, ki fog folyni.


-Ezt követően tegyük be az új szűrőt, valamint a leengedőcsavart se felejtsük el visszahelyezni. A következő lépés a megfelelő szintig való betöltés. Ha ezzel készen vagyunk, járassuk a motort egy rövid ideig, majd öt perc elteltével ellenőrizzük, hogy változott-e a szint.


-Érdemes továbbá az olajcsere utáni első út után ismét ellenőrizni a szintet, és ha kell, töltsünk utána.

További híreink
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben
Novák Katalin utódját máris hazugságon kapták
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem a kommunista terror ártatlan áldozata – fogalmazott a Hvg36...
2024-03-02 16:17:20, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
250 ezer szavazót veszíthetett eddig a Fidesz a kegyelmi botrány miatt – derült ki a 21 Kutatóközpont friss, r...
Bővebben >>