. Ma Auguszta napja van.
Az önkormányzat dönt. Ki védje Velence Kapuját?
2012-11-20 09:58:04
Az önkormányzat dönt. Ki védje Velence Kapuját?

Az önkormányzat dönt. Ki védje Velence Kapuját?

A téma kapcsán szócsata alakult ki. Felmerült, hogy egyáltalán van-e értelme ennek az újabb 6-10 millió forintnyi pénzkidobásnak. Így is viszi a pénzt, havi 1,2 millió forintba kerül az őrzése. Vita tárgyát képezte a létesítmény jelenlegi állaga. Hosszabb ideje víz van az épületek padozatán. Kérdésként merült fel - minek védjük azt, ami már úgy is részben szétrohadt? 

 

Különösebb események nélkül zajlott a november havi, munkaterv szerinti önkormányzati testületi ülés. A napirend szerinti előterjesztéseket általában hét igennel, kettő tartózkodással, vagy nem szavazattal fogadták el a képviselők.

Az elhangzottakból kiderült, Velencének nincsenek olyan szintű költségvetési gondjai, ami bármilyen módon akadályozná a feladatellátást.

Attól függetlenül, hogy jól gazdálkodtak, hiányzik egy 60 millió forint körüli bevételkiesés, amit C hitel felvételével szeretnének kompenzálni.

 

Közbeszerzési eljárás formájában keresik a banki szolgáltatót. A helyzet nehéz, mert a bankok bizonyos kormánydöntésekre várnak.

Ennek és más, még nem ismert adatnak hiányában a 2013 évi költségvetési koncepció néhány dolgot figyelmen kivűl hagy. Nem számol például az adósságátvállalással sem. Konkrét számok erre vonatkozóan jelenleg nem ismertek. Várhatóan csak 2013 első félévének végén rendelkeznek majd megfelelő adatokkal.

 

A Rendelőintézet felújítására és akadálymentesítésére elfogadták a kivitelezőt, közbeszerzési eljárás formájában.

A munkálatok 6,5 millió forintba kerülnek. Megkötés a munkavégzéssel kapcsolatban, hogy azok csak rendelési időn kivűl végezhetők.

Tájékoztatásként elhangzott, hogy az orvoshiány miatt kialakult ellátási problémák (hétvégi) megszűntek. A megyei tiszti főorvos biztosította az ellátáshoz szükséges szakembereket.

A Velence Bau Kft támogatási kérelmét a testület egyhangúan elutasította.

 

Az egyebek napirendi pontban szerepelt a Velencei-tó Kapuja projekten belül már részben elkészült létesítmények téliesítése. Két pályázat érkezett, azokat kellett volna elbírálni és döntést hozni a kivitelezőről. A téma kapcsán szócsata alakult ki. Felmerült, hogy egyáltalán van-e értelme ennek az újabb 6-10 millió forintnyi pénzkidobásnak. Így is viszi a pénzt, havi 1,2 millió forintba kerül az őrzése. Vita tárgyát képezte a létesítmény jelenlegi állaga. Hosszabb ideje víz van az épületek padozatán. Kérdésként merült fel - minek védjük azt, ami már úgy is részben szétrohadt? A cáfolat úgy érkezett, hogy egy telet kibírt (ez szakmai érv-megkérdezett szakemberektől), de ez a második végzetes romlást idézne elő. Nem született egyetértés, így arról döntöttek, hogy soron kivűli testületi ülésen a lehető legrövidebb időn belül újra tárgyalják.

 

A nyilvános napirendet követően közérdekű témákban volt hozzászólási lehetőség.

Lakossági érdeklődére főjegyző út válaszolt a vasúti aluljáró megnyitásával kapcsolatban, amely már hónapok óta kész, de bejáratait kerítés zárja el. Tizenegy kilómétert kell kerülni, ahhoz hogy az autósok átjussank a vasúti pálya egyik oldaláról a másikra. 

- A napokban megkapták a használatbavételi engedélyt, még szükséges néhány feltétel biztosítása a Közútkezelő és Velence Város részéről is. A város készen áll az azonnali megállapodásra, már megtartották a területbejárást is. Véleménye szerint december első napjaiban megindulhat a forgalom. Felhívta a figyelmet, hogy a teljes projekt határideje dec. 31. Elképzelhető, hogy csak ekkortól üzemelhet az aluljáró.

 

Szó esett a város hajléktalanjairól is, szám szerint kettő főről. Akikkel felvették a kapcsolatot. Felajánlották elhelyezésüket, amit ők visszautasítottak. Ettől függetlenül a hivatal különös figyelmet fordít rájuk a hideg idő beálltával.

Sirák főorvos úr szomorúan tájékozatta a jelenlevőket, hogy megtörtént az első kihűléses haláleset a városban.

Kérte az önkormányzatot, hogy valami megoldást találjanak az ilyen esetekre. Kérte a Velencei Híradót is, írjon arról, hogy figyeljenek oda egymásra az emberek, ez a leghatékonyabb megelőzés. Sok utcában, jellemzően a számozottakban alig van lakó télen. Vegyék már észre, ha valamelyik lakott házban egy-két napon keresztül nincs mozgás.

 

 

Utoljára frissítve: 2012-11-20 10:17:58

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben
Már református értelmiségiek is követelik Balog Zoltán lemondását
Református értelmiségiek, köztük egyetemi tanárok, lelkészek, fordítók és költők, nyílt levélben követelik Balog Zoltán lemondását, komoly visszaélések miatt vádolva őt a...
2024-03-22 12:57:56, Hírek, Fókuszban Bővebben
70 milliós vesztegetéssel vádolják az MSZP két vezérét
Korrupció miatt gyanúsítottként hallgatta ki a nyomozó főügyészség Baja Ferenc volt szocialista minisztert.
2024-03-09 13:31:55, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A négyszeres pornó-Oscar-díjas rendező, Kovács „Kovi” István arról beszélt a Blikknek, hogy az elmúlt években ...
Bővebben >>