. Ma Márk napja van.
A megfelelő szájhigiénia terhesség alatt
2020-03-19 12:05:05
A megfelelő szájhigiénia terhesség alatt

A megfelelő szájhigiénia terhesség alatt

A megelőzés fontossága

 

Mint mindenben, itt is nagy hangsúlyt kap a megelőzés, mivel könnyebb elébe menni a problémának, mint kezelni azt. Éppen ezért fontos, hogy nagy hangsúlyt fektessünk már a babavárás előtt is a fogaink egészségére, és nincs ez másként később sem.

 

Az egyik, ami nagyban befolyásolja a kismamák fogainak az épségét, az a táplálkozás és az abban bekövetkező változások, nem is beszélve az elején jelentkező terhességi tünetről, a hányásról.

 

A kívánósság egy jól ismert tényező a várandósság alatt. Ilyenkor a nő olyan ételeket is megkíván, amiket korábban nem, vagy csak elvétve. Csoki és mindenféle édesség? Esetleg a kovászos uborka leve? Ezekből sokan messzemenő következtetést vonnak le a baba nemével kapcsolatban, bár azt tudni kell, hogy nem bizonyított dolgok ezek. Sőt, az eddigi legabszurdabb, amit hallottunk, az a tej és csemege uborka párosítás volt. Mivel ezek csak a végletek, így a köztük lévő lehetségek is nagyban roncsolhatják a fogakat, ha nem követi az étkezést egy kiadós fogmosás.

 

Ide tartoznak a hormonális változások is, amik sok esetben gyengítik a fogínyt, aminek hatására fogékonyabb lesz a fertőzésekre is. Ha ennek teret engedünk, akkor jellemzően íngyulladás és később ínybetegség alakul ki. Ezek közvetlen következményeként nem ritka a fogak elvesztése sem. Nincs ez másként a kismama nyálával kapcsolatban sem, mivel annak is megváltozhat a pH-ja, így téve ki a fogakat a fogszuvasodásnak.

 

Mit tehetünk a megfelelő szájápolásért?

 

Ahogy ez egy más állapot, úgy kell másként figyelnünk a fogápolásra, azaz az alábbiak szerint érdemes eljárni:


-Gyakran kell fogat mosni. Arra azért ügyelni kell, hogy étkezés után fél óráig ne mossunk fogat, de utána mindenképp szükséges. Mivel valószínűleg a kismamák gyakrabban esznek, mint korábban, így a fogszuvasodás veszélye is magasabb.


-A fogkrém hatása ilyenkor fontos lehet, hiszen nem mindegy, hogy hagyományos vagy ínygyulladás elleni fogpasztát használunk. Ugyanilyen lényeges a szájvizes öblögetés is.


-A fogkefe cseréje ilyenkor különösen fontos, hiszen ha elkopnak a sörték, akkor sokkal kevésbé hatékony a tisztítás.


-Érdemes fogselymet használni, hogy mindenhonnan eltávolíthassuk a baktériumokat.


-Lehetőség szerint vegyünk részt rendszeres fogászati szűrésen.


-Az egészséges táplálkozás itt is kapjon jelentős szerepet. Értjük, kívánósság, meg minden, de azért törekedni kell az megfelelő vitamin és ásványi anyag bevitelre.

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>