. Ma György napja van.
A családpolitika csodája. Luxuskategóriában a bölcsődei ellátás
2014-03-25 07:06:14
A családpolitika csodája. Luxuskategóriában a bölcsődei ellátás

A családpolitika csodája. Luxuskategóriában a bölcsődei ellátás

A gyed extra bevezetésével az anya a gyermek egyéves kora után úgy mehet el dolgozni, hogy a juttatásról sem kell lemondania. Ahhoz azonban, hogy el tudjon menni dolgozni, az kell, hogy felvegyék a gyerekét a bölcsibe. Ami nem könnyű, hiszen sokkal kevesebb a férőhely, mint amennyi a gyerek.


A Pénzcentrum.hu annak nézett utána, mennyi havidíjat kell fizetni, attól függően, hol találnak helyet a szülők - írja a fn. hir.24.hu


30 ezertől indul

2012 januárja óta az önkormányzati bölcsődékben is lehet gondozási díjat szedni, és a többségben (mintegy 60 százalékban) ezt meg is teszik. A díj legfeljebb az egy főre eső nettó kereset negyede lehet, amire még rájön az étkezés, így havi 32 ezer forintból jöhet ki egy gyermekre. Vidéken a lap szerint olcsóbb is lehet és legalább háromgyermekes családok mindenképpen díjmentességet kapnak.

30 ezerért viszont kis szerencsével már magánbölcsit is találhatnak a szülők, igaz, itt egészen havi 80 ezerig is elmehetnek a díjak. De cserébe számos készségfejlesztő foglalkozást kínálhatnak.


Ezenkívül a kiscsoportos családi napközik (csana) jöhetnek még szóba, amelyekben havi 30-40 ezer forint körüli összegért viselik gondját a kicsiknek. A csanákban nincs várólista. A gondozók viszont nem feltétlenül rendelkeznek szakképesítéssel, de felkészítő tanfolyamon részt kell venniük, amire folyamatos az érdeklődés.

Elég borsos összeget fizethetnek tehát a kisgyermekesek. De nézzük meg a másik oldalt is. Utána számoltunk, mennyi marad a gyedből a bölcsi mellett.


Ennyit nyer az anya, ha gyed mellett visszamegy dolgozni

Ha a havidíjak mellett megnézzük azt is, mennyi lehet a gyed, akkor az is kiderül, a bérén kívül végül is mennyit nyer az anya, ha visszamegy dolgozni. Tegyük fel, hogy átlagbér alatt nem sokkal, vagy a körül (tavaly bruttó 230 700 forint volt) keresett. Ekkor megkaphatja a maximális gyedet, ami idén bruttó 142 100 forint. Ebből nettóban 105 134 forint maradhat neki.


Viszont ne felejtsük el, hogy a családi adókedvezményt is lehet érvényesíteni a gyed-ből. Így ha ezt az anya veszi igénybe a gyednél, akkor (már egy gyermek után is) rögtön tízezer forinttal emelkedhet az ellátása. Három gyermeknél pedig a bruttóval egyenlő lehet a nettó összeg is (vagyis 142 100).


Ettől függetlenül is igaz, hogy ha drága bölcsibe íratja a gyereket, akkor az ellátás nagyobbik része el is megy havi díjra. Viszont a fizetése teljes egészében megmaradhat, meg még valamennyi a gyedből is.

Aki viszont csak a minimálbér körül keresett, az már csak havi 50 ezer forintig választhat bölcsit, ha azt akarja, hogy a fizetése teljes egészében megmaradjon.


Gyes mellett

Amennyiben gyes mellett dolgozik az anya, akkor annak összegét (bruttó 28 500, nettó 25 650 forint) szinte biztos, hogy elviszi a bölcsi díja. Hacsak nem olyan állami intézményt fog ki, ahol még nincs gondozói díj. Az étkezés azonban akkor is nagyjából a gyes harmadát, felét teheti ki.

Utoljára frissítve: 2014-03-25 07:08:41

További híreink
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Fókuszban Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Fókuszban Bővebben
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tű...
Bővebben >>